Real Estate το 2022, οι νέες τάσεις στο marketing

Ποιες είναι όμως οι νέες τάσεις που θα κάνουν την εμφάνιση τους στο Real Estate το 2022 και θα αλλάξουν το τοπίο;

Γενικό τοπίο

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά μερικές από τις πιο σημαντικές αγορές σε όλο τον κόσμο , η αγορά των ακινήτων δεν ήταν μία από αυτές. Η αύξηση και στην ζήτηση αλλά και στις τιμές των ακινήτων, έρχεται να μας δείξει ότι το Real Estate είναι εδώ και μάλιστα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η περίοδος της πανδημίας όμως , έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις και τα τρωτά σημεία στις ψηφιακές δυνατότητες των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων. 

Οικονομικό τοπίο

Η ελληνική αγορά ακινήτων, στο ενδεκάμηνο του 2021, βγαίνοντας από μια περίοδο διαταραχής της ομαλότητας της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο μείωσε τις απώλειές της, αλλά παρουσίασε ταχεία ανάκαμψη, ιδίως στις χρήσεις και στις θέσεις αιχμής, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, η τάση αποκλιμάκωσης των ρυθμών αύξησης των αξιών που καταγράφηκε από την έναρξη της πανδημίας αντιστράφηκε το 2021. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τους δείκτες και τα στοιχεία εκτίμησης που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 4,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Foreign investments at 797.2 million euros in the first 9 months

Foreign investments at 797.2 million euros in the first 9 months

Target group & Τεχνολογία

Με το τέλος της πανδημίας , η γενιά των millennials θα πλησιάζει στην ηλικία απόκτησης του πρώτου τους ακινήτου. Δεδομένου ότι η νέα αυτή γενιά αξιοποιεί στο έπακρο την τεχνολογία, έρευνες αναφέρουν ότι θα είναι και η γενιά που θα διαμορφώσει τα νέα πρότυπα στέγασης καθώς και τις ψηφιακές απαιτήσεις στον χώρο των ακινήτων. Είναι η γενιά που αισθάνονται πολύ άνετα να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι από το διαδίκτυο ενώ προτιμούν να βλέπουν εικονικές περιηγήσεις και διαδραστικές κατόψεις για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. Από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που έρχονται να κατακτήσουν τον χώρο του Real Estate, θα επωφεληθούν τόσο οι πελάτες όσο και οι πωλητές ενώ θα καταστήσουν την αγορά κατοικίας μια ασφαλή, ταχύτερη και απολαυστική εμπειρία.

Ας δούμε κάποια από τα πιο σημάντικά εργαλεία που

θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την κατάλληλη

Στρατηγική Marketing:

Στρατηγική Marketing

  • Τεχνητή Νοημοσύνη  (Arficial Intelligence)

Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης  είναι ότι συμβάλει αποτελεσματικά στην απλοποίηση των διαδικασιών , στην βελτιστοποίηση των συναλλαγών ενώ παρέχεται και η δυνατότητα για ακριβέστερη πρόβλεψη της αγοράς και των τάσεων της. Για παράδειγμα αυτού του τύπου η τεχνολογία μπορεί να παρέχει σχεδόν 100% ακριβείς εκτιμήσεις του κόστους αγοράς και ενοικίασης κατοικιών σε διάφορες πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες μπορούν να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις τους.

  • Ανάλυση και διαχείριση δεδομένων

Η συλλογή, η σωστή διαχείριση και η ανάλυση δεδομένων σας βοηθάει να πάρετε αποφάσεις και να σχεδιάσετε την στρατηγική σας, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που θα έχετε συλλέξει από την ανάλυση που θα έχετε πραγματοποιήσει. Εκμεταλλευτείτε τα εργαλεία που σας δίνουν οι νέες τεχνολογίες και εμπιστευτείτε πρωτοποριακές εφαρμογές που πραγματικά μπορούν να σας λύσουν τα χέρια και να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στους πελάτες σας.

  • Ψηφιακό Δίδυμο | Digital Twin

Φανταστείτε τι αίσθηση δημιουργεί στους πελάτες η δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο το οποίο είναι το ακριβές αντίγραφο με το ακίνητο το οποίο ψάχνουν. Οι εικονικές περιηγήσεις, πέρα από την αίσθηση πραγματικότητας που δημιουργούν στον χρήστη, μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες ακόμα και για τις μεθόδους κατασκευής, για το αν μια κατοικία μπορεί να ανταποκριθεί  σε έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως σεισμοί και πλημμύρες ή κατά πόσο είναι ασφαλής η κατασκευή για τους ενοίκους.

  • Ραντεβού μέσω Live Video

Αλληλεπίδραση πραγματική και εικονική ταυτόχρονα. Με την ενσωμάτωση μιας πλατφόρμας ζωντανής συνομιλίας μέσω βίντεο στην εικονική περιήγηση, μπορούμε να πετύχουμε μια ομαλότερη επικοινωνία με τους ενδιαφερομένους. Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο πλευρές μπορούν να αλληλεπιδρούν στον φυσικό χώρο μέσω της εικονικής περιήγησης και να μοιράζονται τις σκέψεις τους χωρίς καμία φυσική αλληλεπίδραση. Η πλατφόρμα ζωντανής βιντεοσυνομιλίας είναι το πιο σύγχρονο εργαλείο πώλησης.

  • Εικονικές Περιηγήσεις | Virtual Tours

Το διαδίκτυο και οι καινοτόμες τεχνολογίες ανατρέπουν το σκηνικό στον τομέα των ακινήτων, καθώς οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται ενω χρονοβόρες και κοστοβόρες εργασίες όπως οι προσωπικές επισκέψεις στα ακίνητα, περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Υψηλής ποιότητας εικονικές περιηγήσεις γίνονται πλέον απαραίτητο εργαλείο για τις κατασκευαστικές και μεσιτικές εταιρείες, όχι μόνο για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους απέναντι στους πελάτες τους.

  • Live Chat & Chatbot

Πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί την αγοραπωλησία ακινήτων χωρίς την άμεση – direct- επικοινωνία μεταξύ μεσίτη και αγοραστή. Τώρα χάρη στην online επικοινωνία μπορείτε να επικοινωνείτε και να αλληλεπιδράτε με τους πελάτες σας 24/7. Αξιοποιήστε τα live-chat για μια real time επικοινωνία με τους πελάτες σας ή διαμορφώστε ένα Chatbot για να παρέχετε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό χρόνο ενώ παράλληλα βελτιώνετε και την αξιοπιστία της επιχείρησης σας.

Εργαλεία Marketing

Εργαλεία Digital Marketing που θα πρωταγωνιστήσουν στο Real Estate το 2022;

Σε μια εποχή όπου 5 δισεκατομμύρια χρήστες σερφάρουν στο internet για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αναγκαιότητα της online παρουσία μιας επιχείρησης. Μια τόσο δυναμική αγορά όσο το Real Estate δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και πλέον ολοένα και περισσότερες κτηματομεσιτικές εταιρείας αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία του Digital Marketing.

Ας δούμε ποια εργαλεία του Digital Marketing θα πρωταγωνιστήσουν το 2022 στο χώρο του Real Estate :

Online Διαφήμιση

Με τα εύχρηστα εργαλεία Digital Marketing μπορείτε να αναπτύξετε διαφημιστικές καμπάνιες, στοχεύοντας στο συγκεκριμένο κοινό- στόχο ενώ παράλληλα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως προβολές, κλικ και δημογραφικά στοιχεία. Μπορείτε να αξιοποιήσετε την online διαφήμιση για να προβάλετε τα ακίνητα στα οποία θέλετε να εστιάσετε περισσότερο.

Virtual Tours

Οι πιθανοί αγοραστές μπορούν να δουν ακίνητα χωρίς να τα επισκεφτούν ποτέ, χάρη στην εικονική πραγματικότητα (VR) και την τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Επιτρέπουν επίσης στους κατασκευαστές να παρουσιάζουν ημιτελή τμήματα, ώστε οι πιθανοί αγοραστές να μπορούν να έχουν μια αίσθηση του πώς θα φαίνεται το ακίνητο πριν από την ολοκλήρωσή του. Και, είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν το δικό τους σπίτι από οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τραβήξετε αεροφωτογραφίες των κατασκευών, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να προσελκύσετε νέους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, οι εικονικές περιηγήσεις αποτελούν μια από τις πιο πρόσφατες ψηφιακές τάσεις στον τομέα των ακινήτων.

Email Marketing – Social Media

Σήμερα πλέον οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα δεδομένα και τις αναλύσεις μπορούν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν εξαιρετικά στοχευμένα μηνύματα με σημαντικό περιεχόμενο για συγκεκριμένη αγορά – στόχο. Οι μεσίτες μπορούν μέσω των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους πελάτες τους , όπως πληροφορίες για το ακίνητο , τις παροχές ή κάποιες διαδικαστικές συναλλαγές.  Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιούν  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Instagram για να κάνουν περιηγήσεις στα ακίνητα που παρουσιάζουν ενώ μέσω του YouTube μπορούν να παρέχουν συμβουλές για τον μεσιτικό κλάδο.

Σε μια εποχή που εξελίσσεται ραγδαία , τα σύγχρονα εργαλεία του Digital Marketing είναι σύμμαχοι σας, που αν τα αξιοποιήσετε αποτελεσματικά θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανέλιξη της επιχείρησης σας. Ενημερωθείτε για τα νέα δεδομένα και εμπιστευτείτε αξιόπιστους συνεργάτες που θα σας παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες στην επιχείρηση σας.